Digitalisering in de bouw

Het tempo van digitalisering in de bouwsector is de laatste jaren flink afgenomen. Tot 2016 nam deze digitalisering enkele jaren gemiddeld met 10% of meer toe, vooral met de komst van mobiel internet.
In de huidige goed draaiende markt is digitalisering ook voor veel bouwbedrijven niet meer cruciaal. Maar tijdens een eventuele nieuwe bouwcrisis maken juist digitale bouwers de meeste kans op overleven.

Digitalisering in de bouw - TeamPlanner


De voordelen om te digitaliseren zijn groot:

Efficiëntie neemt toe: De informatievoorziening aan alle afdelingen en mogelijke partners kan door digitalisering enorm verbeterd worden. Hierdoor kunnen fouten vaker voorkomen worden. Het beheren van aparte informatiestromen naar collega’s en onderaannemers gaat daarbij automatisch zodat alle betrokken partijen constant en automatisch op de hoogte zijn van de laatste aanpassingen. Een direct gevolg hiervan is dat men geld bespaart door het vermijden van fouten en correct informeren.

Sturen op basis van data: Bedrijven kunnen betere strategische beslissingen nemen op basis van feiten uit data. Zo kan het digitale proces beter geanalyseerd en bijgestuurd worden maar ook elke betrokken afdeling zichzelf mee bijsturen. Alle kennis is gedeelde kennis en beschikbaar voor meerdere personen of afdelingen.

Transparantie en voldoen aan kwaliteitsnormen: Digitalisering kan bouwbedrijven enorm helpen om te gaan voldoen aan kwaliteitsnormen en de toenemende administratieve lasten hiervan beperken. Daarbij kan het de transparantie naar klanten of onderaannemers verhogen waardoor zij beter zicht krijgen op kosten, oplevertijden en kwaliteit.

De juiste mindset belangrijk voor verdere digitalisering
Om digitalisering in een bedrijf toch verder door te zetten is de juiste mindset van het volledige personeel en management essentieel. Iedereen binnen het bedrijf moet inzien dat door digitalisering processen efficiënter verlopen en minder fouten worden gemaakt. Voor digitalisering is er daarom vaak een verandering van cultuur nodig waar iedereen zich aan moet willen houden.
Alleen dan kan digitalisering echt werken.

Tip: Hoe starten? Grote veranderingen beginnen klein... Start met een klein team of een klein onderdeel van de oplossing.

Wenst u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Reeds overtuigd? Vraag vandaag nog een demo ter plaatse aan!

Wij komen vrijblijvend langs en tonen u kan alle mogelijkheden van de software.

Contacteer ons